top of page

Kiropraktiikka, leukanivelen ongelmat ja niiden hoito

Leukanivel koostuu kahdesta nivelestä, jotka kiinnittyvät leuasta ohimoluuhusi. Nivel pitää sisällään nivelsiteitä, lihaksia, lihaskalvoa, nivelen, hermoja, verisuonia ja niin edelleen.


Yksi tavallisimmista oireista on, että ihminen ei pysty avaamaan suutaan kunnolla auki ja leukanivelessä kuuluu erilaisia ääniä kuten naksahdus sen mennessä auki ja kiinni. Ongelma on usein toispuolista. Leukanivel voi myös väliaikaisesti jäädä jumiin.

Muita oireita voi myös esiintyä, kuten esim. toispuolesta päänsärkyä, korvien soimista tai särkyä, kasvojen turvotusta, niskasärkyä ja poski-, leuka tai hammaskipuilua. Myös huimausta ja näkökentän sumenemista voi esiintyä.

Jotkut tutkijat ovat liittäneet leukanivelongelmaiset esim. kurkkuinfektioihin, korvatulehduksiin sekä sydän- ja keuhko-ongelmiin. Myös emotionaaliset ongelmat vaikuttavat leukanivelen ongelmiin.


Erimuotoiset syyt leukanivelongelmiin


Traumat näyttelevät isoa osaa miksi ihmisillä kehittyy leukanivelongelmia. Esimerkiksi lapset kaatuilevat paljon kasvuvaiheessa, joka voi aiheuttaa ongelmia kaularankaan tai lantioon, joka vaikuttaa myös siis leukanivelen toimintaan. Autokolarit ja etenkin piiskavammat voivat olla aiheuttamassa epäsuorasti leukanivelongelmia.

Myös suora leukaniveleen kohdistuva isku esimerkiksi kontaktiurheilussa voi aiheuttaa ongelmia leukaniveleen. Myös huono tai ravintoköyhä ruokavalio voi vaikuttaa leukanivelen toimintaan.

Hammasraudat, purentakiskot (todella yleisiä nykyään) tai hampaisiin kohdistuva "remontti" voi muuttaa leukanivelen mekaniikkaa siten, että se aiheuttaa leukanivelessä muutoksia.

Hammasraudat voivat myös aiheuttaa kasvojen lihasten kiristymistä, kroonisia päänsärkyjä, kallon luiden kiristymisiä, niskan ja alaselän nikamien virheasentoja sekä tasapaino-ongelmia yms.

Oireet voivat alkaa välittömästi hammasrautojen tai purentakiskojen asentamisen jälkeen, tai ne voivat esiintyä vasta kuukausia tai jopa vuosia sen jälkeen.


Kiropraktinen hoito leukanivelongelmissa


Yleensä ajatellaan, että kiropraktikko käsittelee vain ja ainoastaan selkärankaa, mutta se ei pidä ihan täysin paikkaansa. Kiropraktikolla on hyvät tiedot ihmisen anatomiasta ja fysiologiasta, joten kiropraktikon työkaluilla löytyy myös varmasti apua leukanivelen toiminnallisiin ongelmiin.

Ensinnäkin on erittäin tärkeää, että tarkistetaan selkäranka ja lantio, ja että voiko sieltä tulla onglmia leukaniveleen saakka. Aika useinhan meidän kehomme pyrkii parantamaan ja kompensoimaan kehossa tapahtuvia muutoksia.

Etenkin yläniskan ja kallon luiden virheasennot vaikuttavat suuresti siihen, mitä leukanivelen ympärillä olevissa kudoksissa ja mekaniikassa tapahtuu.


Kiropraktikolta löytyy eri työkaluja leukanivelongelmissa kuten selkärangan adjustointi, leukanivelen adjustointi, leukanivelen ympärillä olevien kudosten käsittely joko ulkoisesti tai sisäisesti.

Jos siis leukaniveleesi muodostuu ongelmia tai sinulle esimerkiksi pistetään hammasraudat tai purentakiskot niin suosittelen lämpimästi kääntymään myös kiropraktikon puoleen, ei pelkästään hammaslääkärin, sillä kiropraktikko osaa arvioida onko osa ongelmaasi selkäranka ja hermoston toiminta.


287 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page